Daar zit muziek in!

Hoe jong ook, kinderen houden van muziek. Laat je kind spelenderwijs muziek ontdekken en maak samen plezier...

Hoe jong ook, kinderen houden van muziek. Om baby’s te troosten, neuriën we voor ze en we zetten een muziekdoosje aan als ze gaan slapen. Zodra je een vrolijk liedje opzet, beginnen veel kinderen te dansen. Muziek heeft invloed op hoe we ons voelen. Dit komt doordat klanken in onze hersenen binnenkomen via de hersenstam. Die hersenstam stuurt de vitale organen aan, zoals ademhaling en bloeddruk. Als je een snel liedje hoort, merk je dat ook je hart sneller gaat kloppen. Luister je naar een rustig liedje, dan kun je meer tot rust komen. Dit geldt ook voor kinderen.

Verbinding
Naast de invloed op hoe we ons voelen is muziek ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Deze zijn nog in volle groei en dus erg gevoelig voor muziekprikkels. Uit onderzoek blijkt dat muziek zorgt voor een sterkere verbinding tussen de hersenhelften. Vooral als kinderen zelf muziek maken, wordt deze verbinding sterker. Zo’n sterke verbinding zorgt ervoor dat kinderen sneller informatie kunnen opnemen en verwerken, beter kunnen onthouden en beter verbanden leggen. Zelf muziek maken, versterkt ook de ontwikkeling van de eigen creativiteit, de motoriek en de zintuigelijke ontwikkeling.

Taal

Muziek luisteren en zelf maken heeft ook voordelen voor de taalontwikkeling. Kinderen die moeite hebben met lezen, hebben vaak ook moeite met luisteren. Dit komt doordat zij moeilijk onderscheid kunnen maken in verschillende klanken. Kinderen die zelf muziek maken, houden (taal)klanken beter uit elkaar. Kunnen kinderen deze klanken niet uit elkaar houden, dan kunnen zij deze letters en klanken verkeerd koppelen en daar de rest van hun leven mee blijven worstelen.

Liefde
Je kind heeft dus veel baat bij het luisteren naar, maar ook zeker bij het zelf maken van muziek. Je hoeft nu niet direct je kind aan te melden voor muziekles of een duur instrument aan te schaffen. De kans dat je kind snel afhaakt of toch liever een ander instrument wil bespelen, is groot. Het is misschien wel mogelijk om een instrument te lenen of je eigen instrument te maken, zoals een leeg flesje gevuld met kraaltjes of rijstkorrels. En met pannendeksels, pollepels en pannen is het prima trommelen. Laat je kind vooral spelenderwijs muziek ontdekken en heb samen plezier als jullie met elkaar muziek maken en zingen. Zo kan de liefde voor muziek groeien en daarbij nog zoveel meer wat we met het blote oog niet kunnen zien!

muziek muziek